Little Orchard

The project involved assisting self-build clients to replace an existing bungalow into a two-storey dwelling including a separate garage and office with the Wylye Valley and AONB. The project involved building in thin-joint blockwork system as part of the overall environmental credentials of the design which also included air source heating, heat recovery and solar panels.

Part of this environmental strategy included in the brief for the design was to re-use the existing foundations and improvement works to the landscape and stream to help biodiversity. The clients were keen to create a dwelling to reflect the rural character in both style, materials and scale, which featured as the editorial column in Build-it magazine in 2015.

Location: Converting an existing bungalow to a two storey dwelling