East Down House, Dorset

The design for a replacement large country property near Blandford Forum, Dorset, has just been completed meeting the clients detailed brief and aspirations.

The overall concept has been to create a traditional dwelling with the main front elevation now oriented towards the drive with the ancillary accommodation of the carports and garaging creating a private courtyard space and a secondary front elevation. This approach generated an L-shape main house layout allowing for a contemporary ‘extension’ infilling to the south-east, taking advantage of the views over the Chalk Uplands and Escarpments and solar gains as part of the sustainable design.

The layout allows the formal rooms such as the Drawing Room and Dining Room to be located off the central entrance Hall with a curved cantilevered stone staircase, lit from above through a decorative ceiling panel. The contemporary infill suited to the modern desire for a large, bright functioning space has direct access to the existing beautiful established garden. The choice of materials enable the contemporary infill to sit comfortably with the traditional part achieved with the brick chimney and Log Store with zinc cladding. The large full height glazing provides a contrast to the solid brick facade creating a sensitive and positive addition to the new traditional main house and landscape.

Location: A replacement dwelling near Blandford Forum, Dorset