Henford House, Warminster

We worked closely with the clients on this self-build project on a sensitive site in Warminster, Wiltshire with stunning views over meadows and Longleat woods. The design was to create the main living accommodation at the entrance level, but with a terrace and direct access to the rear garden, and the bedrooms on the lower ground level.

The approach enabled the central mono-pitch roof configuration to create stack affect ventilation to the north side for the large open plan area on the upper ground floor. The keen environmental approach enabled many of the buildings aspects such as construction detailing, thermal performance, airtightness, a heat recovery system, air source heating and rainwater harvesting system to meet the PassivHaus performance criteria.

Location: Contemporary dwelling in a conservation area on a sloping site