Knapp, Wiltshire

A long term client of the Practice sought a contemporary dwelling within a village near Salisbury with the planning application being submitted after consultations with the local authority. The design approach has been to create a form of vernacular architecture through simple forms and undecorated openings using ashlar stone walling to the font elevation and render to the rear and sides. This will enable a contemporary feel without the need of brick quoins or decorative detailing replicating the early 19th century random coursed stone rubble walling of the surrounding properties.

The mono-pitch roofs and recessed brickwork are used to signify the entrance and to create both depth and shadow in the front elevation, helping to reduce the massing. These bays reflect the internal layouts with the recess acting as a spine through the building as the circulation space. The mono-pitch roof on the north-west then continues to form the projecting rear bay allowing the rear stone cube to sit in the inner courtyard space. The rear stone cube also has the similar detailing to the front with large ground floor glazing providing continuity through the scheme.

Location: Contemporary dwelling in village setting between Bath and Salisbury